Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.10.2010 03:34 - сексът
Автор: petosv Категория: Изкуство   
Прочетен: 778 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 23.10.2010 19:03


image

Секс - най-доброто лекарство без рецепта


image

Глътка въздух за водолаза. РИСУНКА: АНРИ КУЛЕВ

Eротиката не е панацея за всички болести, но е доказано, че сексуалността задвижва неподозирани лечебни процеси в организма. Любовната игра активира редица неврохимични дейности, които имат изключително позитивно въздействие върху тялото и психиката. Сливането на телата и взаимната отдаденост подобряват обмяната на веществата, тренират сърцето и подсилват имунната система в битката с вирусите. Сексуалната активност ускорява пулса, прави дишането по-дълбоко, регулира кръвообращението. Освен всичко мозъкът отделя коктейл от послания. Основната съставка на този коктейл е "хормонът на гушкането" окситоцин, следван от ендорфините серотонин или допамин. Експерти предполагат, че именно този хормон на хармонията има защитно действие върху сърцето и подпомага дейността му.

Нивото на хормоните с тези положителни ефекти може да се запази и да действа благотворно до 24 часа. След което организмът трябва отново да се презареди.

Хора, които правят секс веднъж до два пъти седмично, имат по-високо съдържание на имуноглобулин А в кръвта, който пък предпазва от инфекции. Затова двуразовият секс е и препоръчителната доза на невроимунолога Манфред Шедловски от Цюрих. Актът дава криле не само на любещите се, но и на имунните им системи. Съпротивителните сили на организма се повишават с поне 30%. Няма по-лесен и по-приятен начин за защита от грип и простуда.

"Сексът може действително да има лечебно действие",

потвърждава пред немското сп. "Фокус" Курт Зайковски, председател на дружеството за сексология при университета в Лайпциг. Някои здравословни проблеми като главоболието и болките в гърба са резултат именно от натрупани напрежения. Затова много лекари вече препоръчват дълбоко разтоварване и отпускане от напрежението чрез оргазъм. Изследвания показват, че при хората, които живеят с партньор, очакването за продължителност на живот е с около 10 години повече от онези, които по една или друга причина са останали самотни.

Сърцето става по-силно

Заблуда е, че сексът натоварвал зле сърцето. Истината е, че това е великолепна и приятна тренировка за него. За добър секс сърдечният мускул се нуждае от точно толкова усилие, колкото при игра на голф. Пулсът и кръвното налягане се покачват в здравословни стойности, а след оргазма отново спадат, сърцето работи по-икономично. Изследване на университета в Северна Каролина показва, че по време на любовната игра и преди всичко при прегръдки спада чувствително нивото на кортизола, който е хормонът на стреса.
image

По-добра кондиция

Любовната игра не може да се сравни пряко с програма за фитнес, но може да приведе всеки в олимпийска форма. По време на акт дишането е по-дълбоко и ускорено. Независимо от това, дали партньорите предпочитат задушевни ласки с удължена наслада или пози с по-бързо и яростно темпо, изпотяването е гарантирано, което доказано подобрява общата кондиция. Курт Зайковски обяснява това така. "Този, който полага грижи за една добре функционираща връзка и е доволен от сексуалния си живот, прави много за здравето си." Според интензивността около

25 минути секс = цял час тичане в парка

Но това пък не означава, че трябва да превърнем на всяка цена любовната игра в стрес.

Сексът тренира имунната ни система. При близкия контакт и размяната на телесни течности многобройни микроорганизми преминават от единия партньор в другия. Двете имунни системи трябва бързо да се настройват, а процесът на напасване ги държи винаги жизнени и будни. Учени от университета в Есен са установили, че сексуалната активност удвоява броя на белите кръвни телца и на вътрешните клетки убийци.

Доволният секс отпуска тялото и душата и човек се чувства добре. В такава фаза причинителите на болести имат определено много по-малък шанс. Странна на пръв поглед е понякога връзката между психика и имунна система. В известна немска клиника са наблюдавани случаи на жени с упорито гъбично заболяване в гениталната област, след което се е установило, че години наред са имали партньор, с когото не са си допадали духовно и е липсвала хармония в другите области на съвместния им живот.

Той укротява болката

Когато сексуалната възбуда нараства, тялото се концентрира изрично само върху това. Всички останали възприятия, в това число и някакви болежки, избледняват. Сексът отклонява вниманието от болките, като кара тялото да се отърси от стреса и да отпочива. Затова дълбокото отпускане при един оргазъм успокоява главоболие или болки в гърба, а те могат и изобщо да изчезнат.

В добавка при любовната игра мозъкът произвежда вътрешни болкоуспокояващи - ендорфините. Тези хормони имат действие подобно на морфина. Това според професора е валидно не само за взаимно преживения секс между партньори, а и при самозадоволяване.

Удължава живота с 10 години

Експертите изхождат от твърдението, че сексуалната активност може да ни подари някоя и друга година живот в повече. Представително американско изследване сочи, че мъже, достигали кулминация два пъти седмично, доживяват по-дълбока старост в сравнение с онези, които са имали това удоволствие веднъж в месеца или дори по-рядко. Известно е, че хора с дългогодишно партньорство и редовен секс може да удължат поне с десетина години живота си в сравнение с такива, които никога не са се женили.

Основна предпоставка за това сексът да се разгърне като средство против стареене е условието да доставя еднакво удоволствие и на двамата, отваря важна скоба проф. Зайковски. Ако сексът е свързан със стрес, принуда, досада или болки, ползата му за здравето е нулева, а дори и отрицателна.

Чувството за сливане на телата при секс не може да се сравни с никоя друга форма на докосване и близост. Възбуда и оргазъм карат хормоналните жлези да работят на високи обороти. Целият огранизъм се мобилизира, а после следва максимално дълбоко отпускане. Затова не е чудно, че мнозина се чувстват приятно уморени след любовен акт. Една графика изобразява това по следния начин - при мъжете кривата на възбудата спада веднага и рязко след оргазъм, а при жените стойностите отшумяват по-бавно и те остават по-дълго време възбудени.
image

Нормализира храненето

Липсва ли сексуалност, ставаш недоволен и тъжен. И тогава като ерзац избираш тъпченето с храна. Онзи, който обаче има възможност да постигне доволство чрез секс вместо с калории, няма и толкова неутолим апетит. Поговорката "Дебел петел няма" е валидна не само за мъже, но и за жени. По време на любовен акт тялото изгаря средно 200 до 350 калории, което не е много, но пък е своеобразна спирачка.

Сексът повишава съпротивителните сили. Когато телата са едно до друго, имунната система става мобилна и изпраща съпротивителни клетки срещу възможните причинители на болести у партньора. Повече секс означава повече отбранителни клетки.

Сексът намалява опасността от заболявания на простатата и риска от инфаркт при мъжете. Той действително може да се нарече най-доброто лекарство за мъжете. При оргазъм простатата се изпразва. Млечният й секрет стимулира подвижността на семето и се изразходва при всеки оргазъм. Редовното изпразване (средно 2 пъти седмично) държи простатата еластична.

Сексуално активните мъже боледуват рядко, доказва американска анкета, проведена сред 90 000 мъже и жени.

И така, да забравим за момента посещението при лекаря и сами да си напишем рецептата. (24часа)

СЪВЕТИ

1. Програмата в полза на здравето започва още с целувката. Да целуваш всеки ден, значи да държиш зъболекаря по-надалеч от мен, е рефренът на една песен. Целувката произвежда слюнка, която измива остатъците от храна по зъбите и понижава съдържанието на киселинност, виновни за разваляне на зъбите. Освен това се тренират 34 лицеви мускули.

2. Доволният секс действа като вентил за туширане на агресиите у човека. Играе роля и по отношение на красотата. Отделяният естроген при жените подобрява растежа на косата и подмомага образуването на колаген. Съединителните тъкани укрепват. Това предпазва от целулит и държи кожата по-гладка и опъната.

3. Чрез високото ниво на тестостерон мъжете изграждат мускули и също имат по-добра структура на кожата. Подобрява се дейността на мозъка. Да не говорим за акнето, което в повечето случаи изчезва безпроблемно, когато има сексуална удовлетвореност.

4. Изводът от мащабно проучване на учени от Мелбърн е: "Колкото по-често проводите се изпразват, толкова вътре остават по-малко вещества, които вредят на клетките.

image


 

 






Гласувай:
0



Следващ постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: petosv
Категория: Изкуство
Прочетен: 7559
Постинги: 4
Коментари: 0
Гласове: 1
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930